Епидемичен взрив на менингит обяви вчера ХЕИ в Радомир

Има епидемичен взрив на менингоенцефалит в Радомир, съобщи вчера директорът на ХЕИ - Перник д-р Мая Спиридонова. Заболелите са деца на възраст между 4 и 16 години. Огнището е локализирано в кварталите Гърляница, Тракия и ул. “Шипка”, харектиризиращи се с предимно ромско население. През последните дни има регистриран случай и в Перник, научи “Съперник”.
Заболелите са от ромски произход и имат роднинска връзка помежду си. Те са съответно на 4, 6, 7, 8, 11, 12, 13 и 16 години. Специалистите са установили епидемиологична връзка между всички заболели деца. Регистрирани са три семейни огнища. До момента в първото има четири болни деца, във второто и третото - по две. Семействата имат ниска здравна култура и нямат установени хигиенни навици. Налице е струпване на много хора в общи помещения. Възрастните са безработни и с нисък социален статус.
Контактните лица в огнищата до 14-годишна възраст са 59. За случая са уведомени личните им лекари. Всички лица в рисковата група са поставени под медицинско наблюдение, което ще продължи 14 дни. Препоръчително е да се направи еднократна гама-глобулинова профилактика. На децата без личен лекар вече е направена такава от страна на екип от отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ - Перник. Екипи на инспекцията вече проведоха крайна дезинфекция в огнищата. Обработени са помещенията, отходните места и местата за общо ползване. Дадени са указания за провеждане на дезинфекция с хлорен препарат. С него ще бъдат обработени съдовете за хранене, личното и постелното бельо, играчките и другите предмети за общо ползване. Изготвя се и предписание до кмета на Община Радомир за извършване на дезинфекция и дезинсекция в блоковете със заболели деца в кварталите Гърляница и Тракия.
Най-вероятно става въпрос за вирусен менингоенцефалит с ентеровирусна етиология. Такъв е изводът от направеното епидемиологично проучване. Взети са предвид клиничните симптоми, краткия инкубационен период, това, че засегнатите са предимно деца, изразената лятна сезонност, доброкачественото протичане, лошите санитарно-битови условия на живот, липсата на хигиенни навици и епидемиологичната връзка на първото заболяло дете с останалите.
Общо 10 деца с диагноза менингоенцефалит са лекувани в “Инфекциозно отделение” на пернишката болница през последните три седмици, съобщи директорът на здравното заведение д-р Асен Асенов. Трима от пациентите вече са изписани. Състоянието на останалите вече е добро. Няма болни с тежка форма. Едно от децата е жител на Перник. Останалите са от Радомир. За да бъдат поети всички болни, за нуждите на Инфекциозно отделение, е приспособена и една от стаите в Кожно отделение. Инфекциозно е претъпкано с болни от хепатит, менингоенцефалит и ентероколит.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година