Година и десет месеца затвор за брат убил родния си брат

Вчера състав на Пернишкия Окръжен съд наказа с ефективна присъда от година и десет месеца 49-годишен жител на почти слелия се с Перник съседен град Батановци. През януари 2007 година Васил Стоилов Рангелов преби до смърт с дръжка от метла родния си брат Рангел.
Обвинението срещу братоубиеца бе повдигнато по чл.124 ал.1 от Наказателния кодекс за убийство по непредпазливост в резултат на нанесени умишлено средни телесни повреди.
В основата на нелепата драма, напомняща трагичната съдба на героите от романите на Дикенс, стои потребителски кредит от 5000 лева, който починалият 48-годишен Рангел Рангелов изтеглил. Вместо да използва рационално парите и да покрива редовно вноските по заема, той "разпускал" нашироко. Поръчителите, на които започнали да правят удръжки от заплатите, потърсили съдействие от по-големия брат. Той няколко пъти разговарял с Рангел, намерил му и работа в системата на БДЖ, за да може да си обслужва кредита. След петнадесетина дни той обаче напуснал. Пиел и повече от обичайното. Това разгневило Васил и на фаталния 12 януари той решил за пореден път да вразуми брат си. Рангел бил пиян, Васил също обърнал предварително чашка - две. Избухнала разправия, в която подсъдимият се опитвал да разбере от брат си за какво е изтеглил парите и къде ги е похарчил. Разговор не се получил. Вбесеният Васил грабнал дръжката от метлата и с нея запердашил брат си. Цяла седмица пребитият Рангел лежал, а когато на 20 януари баткото влязъл при него, го намерил мъртъв. Според съдебните медици смъртта е настъпила от мастна емболия в белите дробове, предизвикала и остра сърдечно-съдова недостатъчност. При аутопсията било установено, че горната част от торса на Рангел е била буквално смазана от ударите с дръжката на метлата. Ребрата в дясно били потрошени, а подкожната мастна тъкан - размачкана от побоя. Късче от нея проникнало в кръвоносната система и стигайки до белите дробове , е причинила и сърдечната недостатъчност, от там - и фаталният край на батановчанина.
Вчера пред съда 58-годишният братоубиец през сълзи каза, че се признава за виновен и до края на живота си ще съжалява за станалото, но нищо не може да върне назад.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд, но нито обвинението, нито защитата ще я протестират.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година