Задържаха петима нелегални имигранти

Задържаха петима нелегални имигранти

Нелегални имигранти, пътуващи към българо-сръбската граница, са закопчали полицаите от районното управление „Полиция” в град Брезник. От Областната дирекция на МВР уточниха , че става дума за петима граждани на Мали, Руанда и Гана. Двама от тях са настанени в специализирано заведение, а останалите освободени.
Чужденците пътували на автостоп към западната ни съседка и били засечени от служителите на реда в района на брезнишкото село Завала. В районното полицейско управление за разпит и изясняване на случаи били отведени двама граждани от Мали, един от Гана и двама от Руанда.
С помощта на експерти от група „Миграция” при Областната дирекция на полицията в Перник се установило, че мъжете от Руанда и ганаеца са със статут на кандидати за бежанци в България.
Гражданите на Мали пребивавали незаконно и били настанени в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Те също имали временен статут на пребиваване, но им било отказано продължение. Предполага се, че петимата са имали намерение да преминат нелегално българо-сръбската граница, но опитът бил пресечен от служителите на реда.
Това не е първият случай на опит за нелегална имиграция. От няколко месеца граждани на африкански и държави от Близкия Изток пробват да намерят по-добър живот в Европа, минавайки нелегално през западната граница на България в района на община Трън, където вероятно според тях бягството е по-лесно. Използват се пътеки в района на трънското село Филиповци. Повечето от нелегалните имигранти били в страната ни със статут на бежанци, а другите – в процедура да придобият такъв.
Заради опитите за нелегитимно напускане на страната ни във Филиповци от няколко месеца функционирал постоянен граничен пункт.
От пресцентъра на МВР вчера съобщиха, че само на 3-ти август гранични полицаи са спрели 29 нелегални имигранти, преминали незаконно държавната граница от Турция за България на територията на Граничното полицейско управление Елхово. 28 от тях са били граждани на Сирия и един – на Ирак. Сред задържаните девет са били мъжете, пет – жените, останалите 15 са били деца. Всички те са били без документи за самоличност. В акцията са се включили и трима служители от Малта, участващи в съвместна операция “Посейдон 2013 – сухоземни граници” организирана и провеждана от ФРОНТЕКС.
Пълнолетните лица са задържани със заповеди за полицейско задържане и са настанени в помещение за настаняване на задържани лица. Жените с децата са настанени в помещение за майки с деца.
В неделя са били задържани други 47 чужди граждани, преминали на територията на Република България през „зелена“ граница.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година