Кукери, сурвакари, бабугери прогониха злото от Перник

Три дни Перник гърмя с 16-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва 2006”. Три дни градът ни живя с трепета на традициите и обичаите от древността, предавани от поколение на поколение. Три дни със звън на хлопотари и страховити маски, групи от областта, страната и чужбина гониха злите сили и наричаха добруване за перничани и гости дошли на празника. Над 4700 сурвакари, мечкари кукери, джамалари, старци, бабугери и други маскирани дефилираха на плащад “Кракра” и символично разиграваха битката между доброто и злото. 82 са групите от страната, които участваха във фестивала. Те бяха представители на 16 области - Бургаска, Благоевградска, Кюстендилска, Монтана, Пазарджишка, Пернишка, Пловдивска, Русенска, Силистренска, Смолянска, Сливенска, Софийска, Старозагорска, Хасковска, Шуменска и Ямболска. В шествието, което продължи два дни се включиха и 7 групи от чужбина - Северна Ирландия, Италия, Латвия, Чехия, Словения и Македония.
Колкото звезди има на небето - толкова пари да има в кесето. Колкото пясък в морето - толково жито да има в хамбара. Колкото птички в гората толкова деца в къщите, НАРИЧАХА МАСКИРАНИТЕ МЪЖЕ И ГОНИХА ЗЛОТО, благославяйки всеки срещнат за здраве и берекет, срещу магия и уроки. С обичая кукери първи пред трибуната преминаха групата от село Кабиле, област Ямболска. Още в самото начало мечката от Кабиле се опита да грабне наградите, като пребори журито, но то бе в силен състав с председател доц. Георг Краев, и членове доц. Ирена Бокова - фолклорист, доц. Петър Георгиев, етнографът Цветана Манова от пернишкия Исторически музей и Елена Темелкова - художник и председател на регионалната структура на СБХ.
МАМЪРСКИЯТ СПЕКТАКЪЛ - ЕДИН ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ В ИРЛАНДИЯ
От чуждестранните гости първи на площад “Кракра” се появи групата от Северна Ирландия. В нея участваха 28 човека и представиха мамърски спектакъл. Това е една от най-старите традиции в Ирландия, която битува и до днес в провинциалните райони. Историята на сламените хора е известна още от желязната епоха. Намерени са доказателства, че в далечни времена мамърсите използвали маски от растителни и животински материали. На връх на планината те заставали около запален огън и изпълнявали древни обреди за плодородие и търсели покровителството на боговете. Оцелял във времето и съхранил езическите елементи мамърския спектакъл е част от живота на съвременна Ирландия и по специално на провинциалната западна част. В тъмните и нерадостни зимни нощи преди и след Коледа, мамърсите облечени в сламени костюми излизат на вън и представят своята героичност и отбелязват смяната на природния кръговрат.
С много аплодисменти перничани посрещнаха група от село Дивля. Съставът и е предимно от млади хора, които продължават традициите на сурвакарските групи, съществуващи още от края на турско робство. Маските се правят с особено желание в селото. Много български и чуждстранни журналисти са гостували на провеждането на сурвакарските игри там.
ДИВЛЯНСКИТЕ ЛИКОВЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Те са получавали високи оценки на международни изяви. Един от тези ликове е наречен “Сурвакар от дивля” и се съхранява в световноизвестния Музей на маските в Белгия. Той е оценен като една от най-хубавите карнавални маски в света и снимката му е публикувана в местен вестник заедно с описание на обичая, в който се използва.
От година на година все по-добре се представя и групата от село Еловдол. Пред журито и гостите тя представи обичая “Сватба”. Сурвакарите играят, за да изгонят злите духове и болести, като пожелават на младото семейство много деца и дълголетие. Групата на с. Еловдол е участвала във всички издания на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. На първия международен фестивал в Копривщица печели първа награда. Еловдолчани са участвали и във фестивали в София, Карлово, Момин проход, където получават колективни и индивидуални награди.
Атракция на фестивала бе и групата с Ноевци. Традициите там са запазени и се предават от поколение на поколение. В сурвакарската група участват деца и възрастни. Маските са им на животни, а ликовете са изработени от дървени конструкции обвити в плат и украсени с пера. Сурвакарсакат група е взела също участие във всички издания на международния фестивал в Перник, както и в прегледи на маскарадните групи във Варна, Копривщица и Брезник. Най-малкия участник от с. Ноевци е Роберто Йвайлов Иванов на 2 години, който през 2005 година взе награда за най-малък участник в Брезник, когато е бил на 11 месеца.
Голям интерес от страна на зрителите предизвика и ГРУПАТА ОТ БЛАГОЕВГРАД, КОЯТО ОТ ЧЕТВЪРТ ВЕК участва в местни и общински прегледи на сурвакарски и кукерски групи. Печелила е много призови места. Носител е на златни и сребърни награди за детски маски, ритуални и маски от фествила в Перник.
По време на 16-тото издание на Международния фестивал в Перник бяха разположени две сцени в централната градска част, които позволяваха на групите да се изяват пълноценно. Да представят традициите и обичаите си в пълния блясък групите от чужбина се предтавяха и пред Общинския младежки дом.
Публиката заслужи похвала и награда за издръжливост, тъй като с желание аплодираше гостите от първия до последния миг на дефилето. Меракът на зрителите беше изключително голам и най-запалените фенове се явиха на ларгото още в ранни зори, за да си запазят местата зад ограничителните ленти.
ДЕФИЛЕТАТА В НЕДЕЛНОТО УТРО
откри групата от с.Горни Домлян, община Карлово, която представи обичаят “Сирница” и свързаният с него Старчов ден. Изключителено интересни и атрактивни бяха и представитлите на проводивското село Каравелво с белите костюми и високи, пищни гугли, украсени с рога и пера.
Групата от силистренското село Калипетрово пък представи обичаят Куков ден, чиито корени се търсят още в ХVІ-ти век.
За втори път вчера перничани можеха да се радват на невероятния темперамент, който влагаха в изпълненията си “сламените хора” от Северна Ирландия.
БАБУГЕРИТЕ, КРАСИВИТЕ КОЗЯЦИ
на костюмите от Благоевградско впечатляват перничани и гостите им на всяко издание на международния маскараден фестивал. И вчера те аплодираха буруно групите от с.Черниче, община Симитли, благоевградските кукери и сурваари. По традиция обаче Разлог отново бе една от големите атракции на програмата. Кукерите, образували сборона представителна група от 6-те квартала на града, успяха да спечелят аплодисментите на публиката и журито, след като успяха да заразят с темпраментните си изпълнения е президента на ФЕКГ и баронът се хвана на тежкото македонско хоро, успявайки да се справи със стъпките и ритмите. И докато танецът се виеше на площада, под звуците на зурни и тъпани мечката бе преборена, а злото - прогонено...
НЕВЕРОЯТНО КРАСИВИТЕ КОСТЮМИ и ЛИКОВЕ ОТ СВЕТЛЯ,
изработени с изключителен финес и прецизност, отново бяха сред атракциите на “Сурва 2006”. Зрителите за пореден път наградиха с овации пищните ликове, повечето от които са високи близо два метра и отдавна са омаяли Европа.
Не им отстъпваха и колегите им земенското село Габров дол, които са носители и на специалната награда на журито от петнадесетото издание на международния фестивал. На центалния пернишки площад
ДЕТСКАТА ГРУПА ОТ ГАБРОВ ДОЛ
пое символичино щафетата от групата на бащи и деди. “Предаваме ви я, за да запазите вие за бъдното нашите традициии обичаи, за да го има фестивала и в бъдните десетилетия, да я има Сурва”, пожелаха възрастните на своите следовници. Групата от Габров дол също с паво се гордее с многото спечелени заради невероятно красивите ликове награди. Изкуството в пресътворяването на древните български традиии тя представи миналата година и в далечен Тайван.Тя е една от най-многобрйните - 126 са участниците в нея. С обичая “годеж по Сурва” габровдолчани прогониха злото от Перник вчера.
В БУНТОВНОТО ЧЕПИНО,
което незнайно защо вчера бе обявено като земенско село, постоянните жители са не повече от 40. Но групата, представяща местни обичаи на “Сурва 2006”, бе внушителна. Учители, миньори, металурзи, ученици, студенти омая зрителите на площад “Кракра” с прекрасните ликове, материалите за които се събират още от началото на есента.
С много хъс се представи и сурвакарската група от с.Дивотино, наброяваща над 120 човека.Тя е носител на множество награди и отличия от национални и международни фестивали.
Безспорно най-колоритни вчера бяха представилите на с.Ярджиловци, които също заложиха на обичая сватба. Те са безспорни фаворити в зимните маскарадни игри от десетилетия. Не случайно групата с прекрасните си ликове и костюми е ангажирана при снимките на филмите “Козият рог” , “Железният светилник” , “Татул” ,”Малки тайни”, “Иконостасът” - класика за българскто кино.
Кебапчиите и бираджиите поддържаха празничното настроение. Президентът на ФЕКГ барон Хенри ван дер Кроон и кметът на Община Перник Антоанета Георгиева бяха съпричастни и в трите фестивални дни на празника.
И БЕШЕ ПРАЗНИК!
Причудливи и страховити маски, пъстри одежди, невероятен спектър от цветове, нашенски сурвакари и мечкарье, старци, бабугери, джамалари отново ни приобщиха към хилядолетната българска традиция. За кой ли път те извикаха старото поверие, че всичката събрала се злина изчезва, погната от гръмовния звън на чанове и хлопки. През две години се повтаря едно и също. И всеки път душата тъне и настръхва от пречистващия екот, носещ тайнството на миналите времена и своята изцелителна сила.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година