Направиха първата безкръвна операция в пернишката болница

Първата безкръвна операция направиха във вторник в пернишката болница, съобщи директорът на здравното заведения д-р Симеон Василев. Оперирана е 77-годишната Малинка Каргова от Перник. От жлъчния мехур на пациентката са извадени камъни, единият от които с размери около 3 сантиметра. Жената сподели, че има проблеми от около 10 години, но след направената операция смята, че проблемите ще бъдат премахнати.
Лекуващ лекар на Каргова е Анатоли Митов. В операционния екип са били включени д-р Симеон Василев, д-р Сиемон Станков, д-р Анатоли Митов и д-р Тони Филипов. Според екипа този метод е нова врата към модерната хирургия. Операцията се извършва с лапароскопски апарат и струва 700 лева. Разходите по лечението и оперативната намеса се поемат от РЗОК. Пациентите остават на легло около три дни, възстановяването става много бързо, а направеният разрез е изключително малък.
Болницата закупи лапароскопския апарат от преди две години, но наскоро оборудването беше окомплектовано напълно. Подобна техника има в много болници в страната. Използва се за операции на хернии, апендицити и перфорирани язви на дванадесетопръстника. Засега за работа с тази техника е обучен един екип, но поне още един екип ще премине курса на обучение.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година