Още по-атрактивна ще стане крепостта Кракра

Ще започне ремонът на културни и исторически паметници на територията на Област Перник. Това са се договорили губернаторът Иван Димитров и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Влязохме във връзка с кипърската фирма “Левентис”, която се занимава с ремонтирането и с възстановяването на исторически старини от ХIII и ХIV век. Тази фирма е собственик на “Кока кола” за Европа. Нейният представител пое ангажимент да лобира за нашите искания, свързани с ремонта и реконструкцията на Земенският манастир, пред управителният съвет, който ще заседава през следващия месец в Лондон. През миналата година по подобен проект гръцката фондация финансира ремонта на Боянската църква за над 300 хиляди лева. Посетих един позабравен паметник на културата-църквата и килийното училище в Радибош. Има изработен проект на стойност 21 хиляди лева, които ще бъдат отпуснати от Министреството на културата за възстановяване на килийното училище, което тази година навършва 180 години от основаването му, уточни областният управител Иван Димитров.
Директорът на Дирекция “Опазване на паметниците на културата” арх. Борислав Абаджиев и главният архитект на Великотърновската крепост “Царевец” и “Трапезица” и на крепостта “Созопол” арх. Пламен Цанев са гостували в Перник през миналата седмица. Губернаторът се е договорил да започне подготовката за идейно проучване и проектиране за ново експониране на крепостта “Кракра”. Това включа реставрация с по-високи стени, оригинален вход и възстановяване на малката църква. За целта се готви писмо от името на областта, на общината и на директора на Историческия музей в Перник, което е адресирано до Министреството на културата. С него ще се искат средства за изработване на идейния прокт в размер на около 50 хиляди лева.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година