Осветиха параклиса в брезнишката пожарна

Параклисът, построен в двора на брезнишката пожарна в петък бе тържествено осветен- на Илинден по стар стил. Осветът отслужи Викариен епископ на Българския патриарх Максим, Знеполски епископ Николай в съслужение с протосингела на Сафийска митрополия архимандрит Йоан, архимандрит Наум от Варненската епархия и духовници от Софийска епархия, Перник и Радомир.
На освета присъстваха депутатът Бриго Аспарухов, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на ДНСП ген. Васил Василев, директорът на НСПАБ полк. Кирил Войнов, съветникът на президента по национална сигурност Николай Слатински, бившият и настоящ директори на РДВР полк. Румен Йорданов и майор Юри Георгиев, началникът на РЗПАБ подполк. Асен Игнатов, ексдепутатите Маргарита Борисова и проф. Драгомир Драганов, кметът на Брезник Георги Михайлов, много служители на МВР и граждани на Брезник и региона. Освещаването на параклиса- първият извън столицата в пожарна служба се превърна в истински празник за присъстващите. “Свети Илия” носи името православният храм на светеца пазител от пожари и бедствия, който бе построен за една година със средствата и труда на пожарникарите. Около 15 000 лв. струва съградения храм, украсен с 25 икони. Икона на светеца-покровител на пожарникарите подари министъра на вътрешните работи Георги Петканов. Иконата е заверена от НИМ, икони дариха директорът на РДВР майор Юри Георгиев,на СДВР, на РЗПАБ подп. Игнатов. От НСПАБ за параклиса подариха свещник. “Всички икони са дарения и са оригинали” а архитектурният проект е дарение от архитект Петър Огнянов, съобщи началникът на РСПАБ- Брезник Михал Евтимов. Параклисът ще се ползва и от миряните от града.
“Този параклис да се превърне в обител на светия дух, та да ви пази и да се ползвате от храма Божи и неговата мъдрост да пребъде”, благослови присъстващите епископ Николай.
От НСПАБ подариха 100 библии на децата от Брезник.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година