Перничани, работещи в Кремиковци, втора седмица са без заплати

Семействата на пернишки металурзи, работещи в Кремиковци, втора седмица са изправени на ръба на оцеляването, тъй като фирмата не изплаща месечните им възнаграждения. Мнозина търсят "пътечки" до новия "бос", поел управлението на металургичното дружество Александър Томов, за да получат отговор на въпроса кога ще получат честно заработените си пари, тъй като децата им гладуват. Проблемът е сериозен, тъй като някои от тях трябва да изпращат абитуриенети, други пък нямат пари за лекарства на болни членове от семействата им.
Казусът е изключително тежък като се има предвид, че Националната електрическа компания (НЕК) започва да ограничава тока за "Кремиковци" заради дългове. Прилагането на непопулярната мярка е стартирала от миналата седмица и ще продължи и през следващите дни.
До момента натрупаните текущи задължения са 5.2 млн. лв. НЕК е разсрочила за десет години 80.3 млн. лв. "Кремиковци" драстично не спазва договора. НЕК вече изпрати поредни предупреждения за ограничение в захранването, се посочва в съобщение на компанията. В него се казва, че електрическата компания смята за нецивилизован този начин на правене на бизнес, а процесът на изпълнение на задълженията на металургичния комбинат за много мъчителен. Ръководството на НЕК е предупредено да вземе мерки за предотвратяване на аварии и щети, се посочва още в становището на НЕК. Това е поредният случай, в който при забавяне на плащанията на текущите задължения електрическата компания предприема мерки за спиране на тока на комбината, които обикновено завършват с плащане на задълженията.
В сряда "Кремиковци" представи на борсата неконсолидирания си годишен отчет на завода за 2006 г.
Данните в него показват, че дружеството има дългосрочни задължения от 877 млн. лв. и краткосрочни от 612 млн. лв. Комбинатът увеличи загубата си до 245 млн. лв. спрямо 201 млн. лв. в края на 2005 г. Нетните приходи от продажби се увеличават с 18% до 965 млн. лв., но значително се почакват финансовите разходи, където влизат тройно нарасналите разходи за лихви от 81 млн. лв.
Картината е особено красноречива. А изводът се налага сам по себе си. Пернишките металурузи, работещи в Кремиковци, май още дълго ще гладуват. С черно чувство за хумор нашенец припомни, че до каквото се е докоснал професионалният политик и икономист Александър Томов, все е "потънало" -така беше с политическите формирования ДАР и ГОР и Евролевицата, така стана с ПФК ЦСКА, където Томов е председател на Надзорния съвет, такава е съдбата сега и на металургичния комбинат... А за съжаление - и на перничани, преместили се на работа там с презумпцията не просто за високи, а за много високи заплати...

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година