Пернишки медици спасиха подхвърлено новородено

Подхвърлено новородено бе спасено от пернишките лекари в понеделник сутринта. Бебето вече е настанено в Неонаталното отделение” на Многопрофилната болница за активно лечение “Рахила Ангелова” и състоянието му е задоволително.
Момченцето било добре облечено, завито в найлонови чували и оставено на цимента до външната врата на II-ра поликлиника в Перник. Пакетът приличал на изхвърлен боклук. Пациент на семейния лекар д-р Людмила Григорик на име Иван обаче се усъмнил, тъй като видял, че нещо в пакета се движи. При по-внимателен оглед станало ясно, че вътре има бебе. Д-р Григорик веднага започнала реанимационни действия, като същевременно нейни пациенти се обадили в полицията, а оттам е подаден сигнал до Центъра за спешна медицинска помощ. Изпратен бил д-р Александров, който установил, че новороденото все още не е измръзнало, но от студа имало забавяне на сърдечната дейност, а състоянието му щяло да се влоши всеки момент. Детето било с памперс, обуто в червен чорапогащник, облечено с цикламена жилетка и завито в зелено одеяло и губери. От глад смучело пръстчетата си. Лекарите са категорични, че малкият не е от малцинствен произход. Вероятно е дошъл на бял свят при криминално раждане, защото пъпната му връв не е била прерязана, а скъсана. При това положение е имало реална опасност от инфектиране на пъпчето или от масивен кръвоизлив оттам. Животът на малкия е бил спасен от това, че на пъпчето му се е образувал съсирек, който спрял кръвотечението.
Десетина минути, след като бебето е намерено, е преведено в “Неонаталното отделение” на МБАЛ “Рахила Ангелова”. Там е поето от д-р Бояджиева и акушерките Искра Стоянова, Анелия Венкова и Любка Стоянова. Пъпчето е обработено, детето е затоплено, поставена му е система и е захранено. Измерено е, а теглото му е 3 500 грама. Поставено е в кувьоз и са направени всички изследвания. Назначен му е антибиотик Цефазолин. Вече е станал всеобщ любимец в Акушеро-гинекологичния комплекс. Медиците дори спорят как да бъде записан. Според някои трябва да се казва Найден Найденов, а други настояват да бъде кръстен Янко Найденов Пернишки, защото е роден през месец януари. Всички те обаче са категорични, че детото е родено с късмет - иначе не би преживяло при подобни обстоятелства.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година