Пернишки творци създадоха нов шрифт

За първи път на перничани ще бъдат показани пана, в които са включени глаголицата и кирилицата. Те са част от празничната украса за 24 май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура. Проектът е съобразен с елементите и символите на празника. Украсата е вътрешна и външна. Вътрешната е разположена във фойетата и залите на Двореца на културата. На площад “Кракра” ще бъде поставен четириметрово пано с ликовете на Св. св. Кирил и Методий. То е изработено миналата година и е копие от икона. За първи път на обществеността ще бъде показан новият шрифт, наречен “Кракра скрипт”. Негов автор е графичният дизайнер Красимир Андреев, който работи в екип със сценографа Стоян Чифлички-Танани. Изработването е станало за период от четири години. Новият шрифт е на база изследвания на ръкописа на слепченски апостоли от 11 век. С подобни букви е писано по времето на Кракра Пернишки, откъдето идва и името на шрифта.
На 23 май е тържеството на учителите и дейците на културата, за което специални покани получиха над 1400 пернишки интелектуалци и педагози.
Водещата идея за украсата е хората да се чувстват празнично, като в същото време е търсен и икономическият ефект. Паната са отпечатени на винил - материал, позволяващ много добро качество на отпечатване и многократната им употреба. Всички декоративни елементи са новоизработени. Тази година гербът на града е с цвете в ъгъла и ще може да се ползва и по други поводи.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година