Проститутки и наркомани ще се лекуват без пари

Отварят Център, предоставящ услуги за млади хора, в Перник, съобщи д-р Иво Велев, консултант в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване. Акушер-гинекологът д-р Сегменска и дермато-венерологът д-р Александров ще правят безплатни прегледи и ще назначават лечение на всички пациенти. Идеята е финансирана от УНИЦЕФ. От Фондацията осигуряват средства и за нужните лекарства и консумативи.
В Центъра ще се прави консултация на полово-преносими болести при рисковите групи. Идеята е най-вече да се работи с наркомани, роми и проститутки, които са най-застрашени от заразите. Очаква се да има посещения и от младежи и ученици, които вече водят полов живот. Ако младо момиче има гинекологичен проблем, но не смее да отиде при личния си лекар, тъй като ще се разбере за него, а няма пари за частен доктор, може спокойно да дойде при нас, каза Мирослава Йолова, медицински консултант в КАБКИС. Там не се иска дори лична карта, не се записват имена и длъжности. Специалистите питат единствено за годината на раждане на пациента, тъй като тя им трябва за оформането на код, който се предава след това в Министерството на здравеопазването. Ако трябва да разкрие самоличността си, девойката може да се откаже от лечението, и така да разпространява болестта, а на самата нея да се влоши състоянието. Няма да бъдат връщани и възрастни жени, заявиха от Центъра.
Двата нови кабинета ще започнат да приемат пациенти още от следващата седмица. Официалното откриване на Центъра обаче ще стане през септември. Очаква се за прерязването на лентата да дойдат ирландският посланик, министърът на здравеопазването и други.
Всеки от двамата лекари ще работят по три дни в седмицата, като графикът все още не е уточнен. Като консултант ще работи още д-р Иво Велев, както и психологът Галина Андреева.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година