Първи случай на лаймска болест в Перник

Първи случай за тази година на лаймска борелиоза бе регистриран в Перник през миналата седмица, съобщиха от ХЕИ. Опасната болест пипнал 66-годишен местен жител, който по спешност е приет в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение “Рахила Ангелова”.
Лаймската болест се предава на човек от кърлеж. Започва с висока температура, рязка отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на ухапаното място. Лечението става само в болнична обстановка със специални антибиотици. Ако не се приложи своевременна терапия, се стига до трайно увреждане на важни органи. Може да се стигне и до смърт.
Лекарите съветват при всяко ухапване от кърлеж да се правят кръвни изследвания. Хората обаче подценяват риска, тъй като тези изследвания са платени и често се отказват да ги правят. Те обаче са единствените, които могат да дадат реална представа за състоянието на пострадалия. Още повече, че лаймската болест може да се развие месеци след самото ухапване. Тогава пациентът вече е забравил за кърлежа или пък не може да свърже състоянието си с него, което допълнително усложнява нещата.
Освен лаймска болест кърлежите са приносители и на други опасни болести като марсилска треска, Кримска хеморагична треска, Ку-треска и други. Перник не е ендемичен район, но местните жители на бива да подценяват риска. След ухапване на кърлеж лекарите препоръчват пациентите да започнат прием на антибиотици.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година