Радомир среща Георги Първанов

Дни наред Радомирско беше в трескава подготовка за визитата на президента Георги Първанов. Той пристига днес в общината специално за тържествата, подготвени от кметската управа, за 180-годишния юбилей на първото в района килийно училище и 800-годишнината на черквата "Света Петка" в Радибош.
Точно в 10,30 часа държавният глава ще се срещне с децата от клубовете "Бъди българин.Съхрани българското" в общината. Програмата на президентската визита включва и официалното откриване на новата сграда на кметското наместничество в селото, за което общинската управа на Радомир осигури 28 000 лв. Георги Първанов ще поднесе цветя пред паметника на отец Михаил Пейчов, който е представлявал като депутат този край в първото Велико Народно събрание през 1879 година. Отец Пейчов е погребан зад абсидата на 8-вековната черква "Света Петка" в Радибош.
Държавният глава ще поднесе цветя и пред паметника на местните патриоти, дали живота си за България в Междусъюзническата, Балканската, Първата световна и Отечествената война и на загиналите при изпълнението на служебния си дълг радибошчани. Строен някога от гранит, той десетилетия е тънел в забрава, обрасъл в мъх. Сега паметникът е обновен и освежен.
Президентът ще присъства и на литургията, която ще отслужи във вековния храм протосингел Йоан, ще разгледа и музейната сбирка в килийното училище.
На празника утре кметът на Община Радомир инж.Златко Стойчев ще предаде на местните хора иконата на Света Петка, изработена от Лета Пазова. В навечерието на 24 май тя я връчи на градоначалника инж.Стойчев с молба да я предаде на църковното настоятелство, тъй като е изработена специално за осемвековния храм.
Любомира ПЕЛОВА

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година