Ромите ще могат да купят евтини жилища наесен

Към края на месец септември ромските семейства, които обитават жилищата, собственост на Мини-Перник, ще могат да ги закупят на определените по-ниски цени, информира областният управител на Пернишка област Димитър Колев. От 40 до 50 процента е редукцията в стойността на апартаментите, като най-евтините от тях могат да бъдат закупени и за 40 лева. Както “Съперник” вече писа собствеността на Мините трябва да бъде разпродадена до 2004 година. Сградите са на над 80 години и в тях са настанени близо 3000 роми. Всеки месец те плащат наем между 5 и 15 лева. 630 ромски семейства ще могат да закупят апартаментите наесен.
В пернишкия квартал Хумни дол първоначалната оценка на жилищата е за около 300-350 лева. Те са в изключително лошо състояние ,без канализация и с външни тоалетни. Ромите твърдят, че ще могат да ги закупят, ако цената им падне. На този етап те дължат наем около 100 хиляди лева.
По-малко пари за обитаваните апартаменти искат да платят и миньорските семейства, живеещи в квартал Христо Смирненски. Според областния управител Димитър Колев областната администрация ще направи всичко възможно за да помогне, ако бъде официално сезирана от хората. 100 лева на квадратен метър трябва да платят българите, за да си купят апартамент, собственост на Мината. Жилищата са едностайни и двустайни, с обща баня и продажна цена от 2 до 7 хиляди лева. Апартаментите са в идеалния център, което даже вдига тяхната цена. Над 7 хиляди лева е най-високата стойност, дадена за жилища от 74 квадрата в квартал Христо Смирненски.
Енергийното министерство ще решава дали да намали цените за българите, така, както ги е редуцирало за ромите.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година