С бляскав фееричен спектакъл беше открит фестивалът

С бляскав фееричен спектакъл, огньове и илюминации бе поставено началото на 16-тия Международен фестивал на маскарадните игри. Грохота на хлопотари и чанове разтърси земята на Перник, а сурвакарският огън озари небето в петък вечерта.
Кметът на Община Перник Антоанета Георгиева приветства с добре дошли участниците и гостите на фестивала. На откриването на фестивала бе и президента на ФЕКГ барон Хенри Ван дер Кроон, който за пореден път оцени по достойнство грандиозната зрелищност на Сурва. За 8-ми път посещавам този град и съм горд, че съм отново между вас. През последните години аз се научих да се удивлявам, виждайки толкова млади хора, които участват в този фестивал, сподели още президентът на ФЕКГ.
До всички участници и гости в проявата бе прочетен и поздравителен адрес от вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той заявява, че вярва в чудодейната сила на маските, които проправят пътя на доброто. След година те ще гонят лошотията не само в България, но и в обединена Европа, се казва още в поздравителния адрес.
На тържествения спектакъл пред сградата на Двореца на културата зазвуча и ситното нашенско хоро, а по-късно излезе батановската група, редом с мъжете вървяха техните деца и внуци, за да покажат, че има приемственост на традициите и тя ще пребъде. Заедно с групата от Батановци беше и едва проходилият на година и половина Илиян. Освен батановчани свои танци и ритули показаха на сцената и около запаления огън и други гости от региона и страната.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година