Седем момичета от Перник станали жертви на трафикантски мрежи

7 момичета от региона са били жертви на трафик, през миналата година, алармираха психолозите от фондация П.У.Л.С. Девойките са на възраст между 19 и 25 години и са били въвлечени с предложения за добре платена работа в чужбина, което представлява примамлива възможност за реализация. Смущаващият факт обаче е, че младите момичета знаят много малко за опасностите, които крие този избор и са готови да опитат всякаква възможност, предлагаща им мечтания луксозен живот. За съжаление тези, които успяват да се спасят, остават с психиатрични заболявания, защото травмата от преживяното остава за цял живот в тяхното съзнание, споделиха още от организацията.
Кръстопътното географско положение на България предопределя нейното централно място в международните канали на трафик на хора. За съжаление единият от двата големи престъпни канала, минаващи през страната ни, пресича Югозападна България в близост до нашия град. През региона на Перник преминава международна магистрала и жп-линия, които се използват от трафиканти за "изнасяне на стоката".
Най-застрашените от трафика на хора са младите момичета. Те могат да бъдат използавни както за проституция, така и за донори. В мрежите на трафикантите попадат жени, както с ниско образование, така и с по-висока квалификация. Според националната статистика е установено, че близо 12 хиляди българки са въвлечени в трафик в Западна Европа. Затова е добре хората, търсещи работа извън България, първо да се информират за фирмите, които имат лиценз за набиране на работници зад граница. Има и няколко правила, които е добре да бъдат спазвани, тръгвайки на гурбет в чужбина. Добре е пътуващите да имат копия на всички документи или актуална снимка или кодова дума, с която да предупредят близките си, че са в опасност, споделиха психолозите.
Около 250 - 300 души годишно преминават през фондация П.У.Л.С. По-голяма част от тях освен, че са били въвлечени в трафик, са били и подложени на сексуално и домашно насилие. Съвместната работа и постоянните контакти с представителите на полицията, ни помагама обаче да работим по добре, заключиха психолозите

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година