Славе Малинов - Батата чества 60-годишния си юбилей

Дългогодишният състезател, а в последствие треньор в детско-юношеската школа на Миньор Славе Малинов отбеляза вчера своя 60-годишен юбилей. Близки, приятели, колеги, възпитаници на един от най-известните футболни хора в Перник поздравиха вчера юбиляра, пожелавайки му още дълги години да работи в името на футбола в Перник, да бъде верен на жълто-черната футболна идея и да отстоява нейните идеи.
По случай юбилея на Славе Малинов, когото феновете наричаха Батата, от областния съвет на Българския футболен съюз са изпратили специално предложение до ръководството на футболната централа, в което се предлага той да бъде награден с почетен знак за заслуги към футболното движение. Самият областен съвет ще го награди официално утре, със свой специален плакет.
Човека и футболиста Славе Малинов много добре е представен в книгата на Стефан Сергиев - 80 пернишки футболисти. Ето някои по интересни извадки от нея за него.”Всеки футболист, както и всеки човек е една неповторима индивидуалност. Създава неща, остава следи, които никой друг не може да направи като него. През футболния отбор на Миньор са преминали десетки футболисти. За една част от тях никой вече не си спомня, за други споменът е почти избледнял, но за трети към които принадлежи и Славе Малинов той ще остане завинаги у тези, които го познаваха, които следяха с вълнение изявите му на терена. Роден е на 25 януари 1946 година в село Ноевци. Там завършва основното си образование. Там започва да рита и футболната топка. Едва ли в тези години селското момче е мечтало да стане голям футболист. Главната му цел е да заиграе в местния отбор на Черногорец. Годините минават и футболният талант на Малинов се разкрива. През 1967 година той вече е в редовете на Миньор. Поверен му е поста на десен защитник. Дебютира с жълтата фланелка в мача срещу Тракия Пловдив на 9 март 1968 година. През първенство 1967/68 година изиграва осем срещи. От следващия сезон цели 13 години е титуляр в тима.
Славе Малинов бе от онези футболисти, които никога не са се опитвали да привличата вниманието върху себе си. Той излизаше на терена да изпълни задачите, които са му поставили. Излизаше да играе футбол, да спечели, да защити честта на своя отбор, да донесе радост на хилядите си верни привърженици. Никога не влизаше в саморазправи и пререкания с противникови футболисти. Тези качества го направиха обичан и уважаван , не само от съотборниците му но и от вярната миньорска публика, която се обръщаше към него с “Батата”.
За своите 13 години в отбора на Миньор Славе Малинов има много радости, но и много разочарования. Въпреки това той е сред футболистите допринесли най-много за утвърждаването на отбора. В А група е изиграл 225 мача,шесто постижение в досегашната история на пернишкия клуб. В 5 последователни първенства от 154 мача е пропуснал само един.
През последните три години от кариерата си Славе Малинов е капитан на отбора. Не стигна до националните отбори, защото твърде късно се появи на голямата футболна сцена, а и прекалената му скромност не му позволиха да постигне нещо повече с футболната фланелка. Той приключва състезателната си дейност през пролетта на 1980 година. Последният мач с Миньор изиграва на 10 ноември 1979 година в Дупница срещу Марек. След това остава да работи във футболния клуб в началото като помощник треньор на мъжкия тим, а в последствие и до днес в детско-юношеската школа на клуба. Под негово ръководство са израснали не един и двама футболисти, след това дълги години били титуляри в жълто-черния отбор.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година