Спектакъл представи художникът Ивайло Масочки

"Илюзии и гордост - огледални образи" бе озаглавил втората си експозиция Ивайло Масочки. Тя представляваше артистичен акт-спектакъл и се сътоя в Историческия музей в Перник. Артистичният проект на Масочки е визуален разказ в образи, които са базирани в една паралелна, но много близка от недалечното минало реалност. Символите на социализма, използвани в арт проект се трансформират в настоящето, за да преминат в една друга, различна форма в бъдещето. Той пресъздава една културна, социална, икономическа и партийна система, каза изкуствоведът Диана Драганова.
В стремежа си да търси и открива нова изразност и същевременно да я пренасочи към настоящето и бъдещето, Иво Масочки съчетава различните форми на изкуството в случая - пърформанс и експериментален костюм. Шествието в спектакъла доближава и експонира елементи от деветосептемврийските и първомайските манифестации. Идеята му е да създаде и представи усещането за еуфорията и вярата в "по-доброто бъдеще" - основно кредо на социализма, допълни Диана Драганова.
Ивайло Масочки е завършил Художествената академия, след което е продължил образованието си в частна академия в Холандия. През 1999 година е участвал във фестивала за висша и авангардна мода, където печели първа награда. Миналата година е откил самостоятелна изложба в галерия "Хаджи Стоянови" на тема "Глобални кукери, огледални образи". Тя е представлявала едно своеобразно ревю спектакъл и са били включени определени авторски дрехи, придружени с малки стихчета. Характерното за работата на Масочки, е че използва определени моменти от нашата история.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година