Сурва 2006 събра в столицата журналисти от цялата страна

Със звън на хлопотари и чанове започна вчера пресконференцията за Международния фестивал на маскарадните игри, която се проведе в БТА. На срещата присъстваха кметът на Община Перник Антоанета Георгиева, етнографът от Историческия музей - Цветана Манова, началникът на сектор “Култура” Славчо Чанев и сурвакари от групата на кв. “Бела вода”.
Това което предстои да се случи в Перник са три незабравими дни и нощи, в рамките на 16-тия Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2006”, каза кметът Антоанета Георгиева. В него ще се включат около 4700 човека в над 80 маскарадни групи от всички етнографски райони от страната. Гостуващите чудестранни групи ще бъдат осем - две от Македония, и по една от Северна Ирландия, Латвия, Италия, Чехия, Полша и Словения. Тази година фестивалът ще отбележи и 40 години от създаването му. Откакто го има, той е изцяло организиран и финансиран от Община Перник.
Международният фестивал ще започне в приказно призрачната вечер на 27 януари пред сградата на Двореца на културата. За първи път ще бъде открит с огромни огньове, с илюминации и с участието на сурвакарски групи от областта. На 28 и 29 януари - събота и неделя в центъра на града групи от цялата страна и чужбина ще показват колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Фестивалът не живее в рамките само на тези три дни. В Перник събитията свързани с неговата програма вече започнаха, разказа Георгиева. За първи път организираме фотопленер с участието на изключителни майстори фотографи от страната, които ще документират събитието. Детски парад - маскарад ще допълни празничното веселие. Той ще се проведе на 25 и 26 в Обединения детски комплекс. В него ще вземат участие малчуганите от детските градини. Те ще имат възможността да изиграят своята детска мечта чрез маската. В рамките на фестивала ще се проведе и научна конференция на тема “Властта на маската и маската на властта”. В трите дни на фестивала ще се насладим и на изложбата, която ще подготвят участниците във фотопленера. Тя ще бъде открита в КИЦ. Още две юбилейни изложби също ще са част от празничната програма.. Първата ще е под мотото “40 години Пернишки фестивал” и ще бъде наредена в малкия салон при Двореца на културата. Втората експозиция ще бъде на пернишкия творец Филип Седефчев. Тя ще бъде открита в ХГ “Любен Гайдаров”.
“Ликувайте по Сурова” е мотото на фестивала, сподели етнографът Цветана Манова.Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник е най-авторитетната в България и на Балканите изява на автентичните народни игри и обичаи и маски. Той популяризира уникалната ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция, водеща началото си от езически времена и съхранена до днес. Фестивалът се организира от кметсктвото в Перник от 1966 година, а от 1985 година има статут на международен. От третото му издание насам започват да се провеждат научни конференции и това е удивително, защото фестивалът в Перник веднага хваща за свой съучастник, науката в сферата на маскарадните игри и това допринася за неговото развитие. На петия фестивал е взето решение да бъде дадена награда на детска група, а това несъмнено запазва интересът към проявата и от най-малките.
Благодарение на фестивалът на маскарадните игри, който се провежда от години в Перник, градът е със сериозно място в европейската културна традиция, категорични бяха участниците в пресконференцията.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година