Трима спелеолози блокирани в пещерата Духлата от два дни

В бедствено положение са тримата опитни пещерняци Димитър Петров /45 г./, Герасим Нейков /40 г./ и Ясен Томчев /43 г./. Нейков е представител на швейцарска фирма у нас, а Томчев е лекар към аварийно-спасителния отряд. Тримата отдавна ходят по пещерите и знаят да се справят в трудни ситуации. В такава криза обаче изпадат за първи път.
В неделя преди обяд те взели ключа от "Духлата" от секретарката в кметството в Боснек. Уговорката била да върнат ключа в 20 часа. Тъй като не се явили в уговореното време, тя усетила, че има нещо нередно и се обадила в "Гражданска защита". По-късно станало ясно, че тримата спелеолози са тръгнали навътре през проходите, като са преминали през една от подземните реки. В този момент реката била не по-голяма от бара. На връщане вече била пълноводна. Образувал се огромен гьол, който на практика бил непроходим.
Въпреки многократните опити вчера спасителните екипи не успяха да извадят пещерняците. "Духлата" има много входове, но изходът е само един. Преди много години в горната част на пещерата е имало още един изход, но тогава той е бил залят с бетон. Направени са две бетонни плочи. Вчера спасителите са успели да разбият само едната.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година