Делян Добрев: Правителството е реваншистко

Делян Добрев: Правителството е реваншистко

Министърът на икономиката в правителството на ГЕРБ и настоящ депутат, избран от пернишката пропорционална листа на партията Делян Добрев даде първата си пресконференция в града, след предсрочните парламентарни избори.

В последните няколко седмици се говори за някакво разцепление в партията. Това не е вярно. До момента няма нито една подадена молба за напускане. За разцепление може да се говори когато от 1000 членове на партията например 300 или 500 я напуснат. И това се отнася не само за Перник, но и за Хасково. Според него хора, които не са намерили място в 42 народно събрание са решили да правят свой проект. По отношение на чуваемостта между различните мнения в партията, Добрев беше категоричен че никога не се е сблъсквал с подобни проблеми. Винаги е разговярал с всички. Много от колегите които искат да създадат нов проект е за това, че на харесват Цветанов, Фидосова и Паунов. Което не говори за липса на чуваемост. Тук не става въпрос не за принципни различия, а за лични мотиви.

Така Добрев коментира най-горещата тема що се касае до „кухнята” на ГЕРБ.

Той използва факта, че е за пръв път пред пернишки медии и изказа виждането си по отношение на изборните резултати, въпреки че мина доста време от изборите. Въпреки, че загубихме с 400 гласа в Перник, ние постигнахме задача максимум която си бяхме поставили в Перник. Изборите не бяха никак лесно, още малко ни трябваше за да победим, следващият път ще се справим още по –добре. По отношение на работата ни в народното събрание – ние не участваме в работата на народното събрание, защото хората в последните 24 дни много ясно изразиха своята позиция за състава на това народно събрание. Те не желаят това народно събрание, нямат доверие в него, не се виждат представени в него. Най-логичното е ние да не участваме в него, защото от първия си ден то започна с рефаншизъм и популизъм а не с програма и с експертност. Правителството трябваше да е програмно и експертно, а е реваншистко и популистко . Планът Орешарски който беше представен увеличава разходите с над 500 милиона лева и то за социални дейности. Дейности които дори няма да постигнат социален ефект. Заговори се за теглене на външни заеми, при положение че ние 4 години в най тежкото време за държавата успяхме да запазим финансово държавата и да не увеличаваме външния дълг. И няма да се вземат външни заеми които да стимулират икономиката, а заеми с цел да се увеличат социалните плащания за определено уязвими групи. Нищо лошо няма, но социални мерки с външно финансиране са неустойчиви – коментира Делян Добрев работата и на правителството.

Добрев напомни, че има подписани документи около Южен поток още от тяхното правителство и на завчерашната среща с шефа на Газпром не е казано нищо ново. Остава въпроса какво е договорено при тази визита. Според него Алексей Милер не би посетил България без да има основание за това посещение. Не се разбра защо е идвал, при положение, че всичко което се коментира е подписано преди година.

Що се отнася до енергийната политика на правителството ексминистърът заяви, че промените в закона за енергетиката са в правилна посока. За съжаление са недостатъчни. Той се надява цената която определи регулатора да не е цена, която да се диктува по телефона от премиера или министъра. И цените да се определят без политически вмешателства. С тези промени трите ТЕЦ-а на Ковачки не са извадени от квотите. Тяхната цена е по скъпа от едната от американските централи. С тези централи ние нямаме дългосрочни договори. Защо тези централи се оставят в микса. Ако те останат не виждам как ще се намали цената. Това ще стане с големи загуби за НЕК – коментира още Добрев.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година