Субсидиите за партиите не се променят засега

Субсидиите за партиите не се променят  засега

Депутатите гласуваха на второ четене поправките в Закона за политическите партии. Според тях се запазва сегашния модел и размер на държавната субсидия на партиите с уговорката да я намалят от 1 януари 2014 г. Промяната е в това, че субсидията вече няма да следва депутата. Според сегашните правила партиите с повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори получават 12 лева на глас за година. Парламентът отхвърли днес на второ четене искането на "Атака" субсидия да получават само партиите, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента.

„Разглеждането на тези промени го правим под натиска на обществото и най-вече в частта - намаляване на субсидиите за политическите партии”, заяви „червеният” депутат Георги Кадиев, който бе дал предложение за това в текста на закона за второ четене. Според него не трябва да се отменят партийните субсидии на партиите, спечелили между 1% и 4%”
Според Христо Бисеров от ДПС пък не е редно субсидията да се определя през постоянно действащ закон, защото тя не е константа. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) също се обяви за намаляване на държавното финансиране на партиите, но при равнопоставеност на партиите в Народното събрание и извън него

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година