Ярджиловци и Светля си поделиха голямата награда

Голямата награда на Община Перник за цялостно представяне, артистичност, маски и костюми на XVI-тия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник беше присъдена на сурвакарските групи от с. Ярджиловци и с. Светля. Финансовото измерение и на двете отличия е в размер на 1 000 лева. Тази и другите награди бяха определени за най-добре представилите се измежду 82-те групи от Пернишко и страната дефилирали на площад “Кракра” в продължение на два дни от жури в състав: председател - доц. Георг Краев и членове - доц. Ирена Бокова, доц. Петър Григоров, Елена Темелкова и Цветана Манова.
Наградата на Министерството на външните работи за цялостно представяне бе присъдена на с. Веселиново, Ямболско. Тази година областният управител на Перник е предоставил също фонд от награди. Идеята на инициативата е била всяка една от общините на областта, да получи награда, че са се подготвили и са участвали във фестивала. От шесте общини на област Перник, 5 са се представили в тазгодишната проява. Отличията от по 200 лева са присъдени на с. Дивотино, Община Перник, с. Чепино, община Ковачевци, с. Габров дол, Земенска община, с. Ноевци, Брезнишка община и с. Копаница, Радомирска община. Те ще бъдат връчени днес на групите от 10 часа лично от областният управител Иван Димитров. На село Селищен дол е присъдена наградата на Кабелна телевизия “Кракра”. Тя е на стойност 200 лева. Агенцията по туризъм, дава плакет за награда. Той е присъден на гр. Павел баня. Медейният партньор на 16-тото издание на фестивала “Дарик радио” с помоща на M-tel България също предоставя награда, която ще бъде връчена по време на неделно предаване на “Дарик радио”, през следващата неделя. Наградата е мобилен телефон и е присъдена на село Полена, Община Симитли.
Общо 10 са наградите по 300 лева за цялостно представяне на сурвакарски и кукерски групи. Те са осигурени от организационния комитет на Община Перник и са присъдени на обединената група от Благоевград, село Долна Секирна, с. Гигинци, с. Кралев дол, гр. Батановци, с. Кошов, Русенско с. Калипетрово, Силистренско с. Габарево, с. Лисичево и с. Тъжа, Стара Загора.
Наградите за цялостно представяне на детски и младежки групи са 6 от по 200 лева. Те са присъдени на с. Елов дол, с. Извор, с. Стефаново, с. Кошарево, кв. Бела вода - Перник и с. Сопица. Три награди от по 150 лева са присъдени за артистичност на групите от с. Могила, Ямболско, с. Търничене, Стара Загора и с. Вресово, Айтоско.
Наградите за маски и костюми са 6 от по 100 лева. Отличените групи са от с. Черниче, Симитли, с. Банище, Брезник, с. Брежани, Симитли, с. Александрово и с. Осетиново, с. Васил Левски и с. Сушица.
Плакет “16 Международен фестивал на маскарадните игри - Сурва”, получават сурвакарските групи на с. Расник, с. Велковци, с. Витановци, с. Люлин, с. Мещица, с. Зидарци, с. Драгичево и на Благоевград - кв. Струмско и кукерските групи на с. Войнягово, с. Изгрев, с. Драгоданово, гр. Раковски, гр. Банско и гр. Разлог. Плакет на Федерацията на европейските карнавални градове е присъден на с. Кабиле, Ямболско.
Наградата на ВМРО и Българско национално движение е присъдена на с. Ковачевци за предаване на традицията. Тя е на стойност 100 лева.
На водачите на групите на с. Светля, с. Банище и гр. Батановци /групата на маскираните/, журито изказва похвала за водачество.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година