За тази награда творецът се доказва цял живот!

катедра “Живопис” проф.д-р Георги Костов , чиито корени са от Перник, спечели в навечерието на 24-ти май престижната награда, носеща името на старопрестолния град. Горд съм, че я получих, защото за нея човек трябва цял живот да се доказва, казва творецът, който е и директор на художествената галерия в старата българска столица вече две десетилетия - от откриването й през 1985 година та до днес.
За професора колегите му от университета казват , че отдавна е надхвърлил като значимост и хармонична личност регионалните мащаби и критерии. Изключителен художник и теоретик, той е завоювал собствена естетическа територия в изкуството. И колеги, и студенти твърдят, че е богато ерудиран специалист, с многообразни познания в областта на композицията,цвета и тънката психология на творческия акт. Като творец той непрекъснато се стреми да обогатява своите знания и умения.
Проф.Костов е автор на картини, които никога не остават незабелязани от ценителите и критиците. През последните години той има много изложби в София, Враца, Стара Загора, Свищов и др. Художникът е познат и като автор на сериозни книги и монографии, сред които са: “Холандският групов портрет.Композиционни особености”, “Балканската война в творчеството на Владимир Димитров -Майстора”, “Светлината в изобразителното изкуство” , “Цветът в изкуството” и др.
Освен че е зам.декан на факултета вече три мандата, проф.Костов е член на ръководството на Национално сдружение “Група Цвят - България”, което е структура на Световната асоциация по цветвете AIC и на Комисията по изкуствознание и изкуства при ВАК при Министерския съвет.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година