Земеделците искат поне 170 лв. за тон пшеница

Дискусия по повод качеството, количеството и изкупната цена на зърното беше проведена в петък. Срещата се състоя по инициатива на зам.-областния управител Иван Иванов. Бяха поканени кооператори, търговци и собственици на мелници. Нито един от изкупвачите обаче не присъстваше на съвещанието. От кооператорските сдружения направиха анализ на моментното състояние на реколтата и предстоящата жътва. На някои места тя започна, но поради неблагоприятните метеорологични условия се забави и дори спря. Средният добив за община Радомир за ечемик е 230 кг на дка, въпреки, че в Жедна и Чуковец стигна до 400 кг. Поради обилните дъждове реколтата е слаба, зърното почерняло, а в Копаница самите зърна започват да покълват. Положението в Дрен по отношение на качеството на хлебната пшеница е плачевно. Това бе коментарът на Надка Вучева от кооперация “Дрен 92”.
Прекупвачите говорят за ниски цени. Себестойността на зърното е висока. При пазарна цена минималната изкупна цена трябвало да е 170 лв. на тон. Върху цената влияе най-вече качеството на зърнената продукция, каза на срещата зам.-областният Иван Иванов. Имаме негативни условия, които влияят на реколтата ,допълни той. Въпросът с изкупните цени остава отворен, тъй като говорим за съвкупност от условия и от страна на производителите, и от страна на търговците.
На срещата беше обсъден проблемът с контрола на млякото и млечните продукти, както и други теми, свързани със селскостопанската продукция.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година